Vinkkejä, miten välttää flunssa

Vinkkejä, miten välttää flunssa

Lähes jokainen miettii välillä vinkkejä, miten välttää flunssa. Flunssa iskee aina väärään aikaan, ja sotkee suunnitelmat. Kuntoilijoilla harjoittelu ja harrastus jää pitkiksikin ajoiksi tauolle.

Välillä flunssaan sairastumista pidetään huonona tuurina. Itsekin ajattelen usein olleeni onnekas, kun sairastan nykyään flunssaa niin harvoin.

Asiaan voi kuitenkin vaikuttaa itse. Flunssaa voi välttää. Usein puhutaan vastustuskyvyn parantamisesta. Kyse on kuitenkin myös pitkälti tavoista, ei niinkään kohtalosta.

Poimi tästä postauksesta konkreettiset vinkit, miten välttää flunssa.

Täsmävinkit, miten välttää flunssa

Toivoisimme usein, että voisimme yksinkertaisesti ottaa jonkun pillerin, joka estäisi meitä sairastumasta flunssaan. Flunssaa vastaan löytyykin useita erilaisia tuotteita, mikä tukee entisestä ajatusta helposta, yhdestä konstista. Monien kohdalla tutkimusnäyttöä toimivuudesta ei kuitenkaan ole, tai se on ristiriitaista. On kuitenkin keinoja, jotka soveltuvat hyvin laajasti kaikkien käyttöön.

Sairastin itse nuorempana aivan valtavasti. Olin innokas harjoittelija ja toivoin pääseväni yleisurheilussa pitkälle. Olin kuitenkin käytännössä koko yläasteen ja lukion antibioottikuurissa. Söin antibiootteja niin kutsutusti estolääkityksenä 3 kuukauden pätkissä. Sain aina välittömästi kuurin loputtua uuden poskiontelon tulehduksen. Yleisurheilu jäi, koska en ollut oikein koskaan täysin terve harjoitellakseni. Tiedän todella, mitä on sairastaa.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana olen saanut pidettyä itseni terveenä. Sairastin viimeksi flunssan helmikuussa 2017. Olin silloin päivän pois töistä. Sen jälkeen en ole ollut edes kunnon nuhassa. Mutta flunssa on ollut tuloillaan useita kertoja.

Pidän näitä alla listattuja keinoja tehokkaimpina, miten välttää flunssa. Nämä vinkit toimivat eri ihmisillä, ja purevat laajasti monenlaisiin viruksiin ja bakteereihin. Nämä ovat urheilijoille arkipäivää, ja löytyvät myös lääkäreiden suosittamista keinoista. Eli mistään poppaskonsteista ei ole kyse.

En halunnut luoda listaa erilaisista luontaistuotteista tai maitohappobakteereista. Monien niiden teho on tutkimustulosten valossa kovin ristiriitainen. Niiden kohdalla myös kunkin ihmisen lähtötilanne vaikuttaa. Kaikki eivät sovi kaikille edes kokeiltavaksi. Eikä oma asiantuntijuuteni riitä suosittelemaan mitään oikeana tuotteena.

Alla listatut keinot ovat kaikille tuttuja. Pyrin tässä kuitenkin avaamaan, miten niitä voi toteuttaa käytännössä. Eli miten konkreettisesti altistat itsesi mahdollisimman vähän infektioille. Olen listannut nämä nimenomaan siitä näkökulmasta, että haluat pysyä terveenä.

Pääosin näitä vinkkejä toteuttaakseen, ei tarvitse ostaa mitään. Siksi ne ovat monen mielestä tylsiä, ja ne sivuutetaan. Näiden vinkkien kohdalla yleensä juuri se toteutus ontuu, vaikka jokainen toimenpide on tuttu.

Kuva Martin Slavoljubovski Pixabaystä

1. Käsien pesu saippualla

Tiedän, että ajattelet tämän olevan täysin itsestään selvää. Kaikissa listauksissa mainitaan käsien pesu. Siitä huolimatta pääosin ihmiset pesevät kätensä aivan liian harvoin.

Etenkin influenssakausina tai poikkeustilassa, kuten pandemian riehuessa, jaetaan paljon tarkkoja ohjeita käsien pesuun. Emme kuitenkaan usein ajattele, ettei kaksi hyvääkään käsien pesukertaa päivässä riitä. Koskettelemme kasvojemme, suutamme ja nenäämme alituiseen. Käsiä tulee pestä muissakin tilanteissa, kuin WC-käynnin yhteydessä ja ennen ruokailua. Etenkin jos haluat välttää flunssaa.

Tässä muutamia vinkkejä miten välttää flunssaa, eli koska pesen itse kädet:

  • ulkoa sisälle tullessa, aina,
  • ennen ruuanlaittoa ja aina sen välissä, jos kosketaan puhelimeen, kaukosäätimeen tai ylipäänsä mihinkään muhun kuin ruokaan ja puhtaisiin välineisiin,
  • aamulla herätessä ennen aamupalaa (yöllä kaivetaan nenää ja kosketellaan kasvoja),
  • ennen mitä tahansa syömistä (myös ne satunnaiset, ei-tiedostetut välipalat)
  • WC-käyntien jälkeen lienee jo itsestään selvyys,
  • yskimisen ja niistämisen jälkeen,
  • välillä esim kauppakeskuksissa tai muissa vastaavissa paikoissa, ja etenkin jos siellä syödään.

Käsidesiä en itse käytä. Käsipesun ollessa vaikeaa, on sekin suositusten mukaan hyvä vaihtoehto. Autossamme on kosteuspyyhkeitä. Käsien pesu kun jää liian harvaksi pitkillä automatkoilla. Siinä kun usein ollaan välillä likaisilla älylaitteilla, ja napostellaan samaan aikaan jotain. Mitään metsässä olevia pöpöjä en pelkää.

2. Kaikki suuhun menevä on henkilökohtaista

Perheissä voi olla erilaisia käytäntöjä. Hammasharjat lienevät kuitenkin kaikilla omat. Itse pidän myös hammastahnat henkilökohtaisina. En juo koskaan lapsen lasista, enkä tietenkään kodin ulkopuolella jonkun toisen lasista tai pullosta. Tämä voi kuulostaa oudolta tai nipottamiselta. Kuitenkin, kun tämän kerran sisäistää, on toiminta varsin helppoa.

Lisäksi en koskaan käytä kenekään toisen haarukkaa, enkä muutoinkaan jaa mitään syöntiin liittyvää toisten kanssa. Eli en haukkaile kaverin suklaapatukoista palasia. Emme kaivele yhteisiä karkkipusseja, tai dippaile yhteisestä astiasta.

Poikkeuksen tekevät toki seikkailu-kisat. Ne laskettanee jo lähtökohtaisesti poikkeustilaksi.

Lue Kihun Terve urheilija -sivustolla lisää ohjeita infektioiden välttämiseksi. >>>

3. Yskiminen kyynärvarteen, nenäliinat käytön jälkeen roskiin, älä kaiva nenää

Älä pärski käsiin! Ja toivottavasti saat myös muut ympärilläsi ymmärtämään tämän.

Kaikenlainen kasvojen koskettelu, nenän kaivelu ja sormien nuoleminen on riski saada viruksia. Samoin kannattaa unohtaa myös kynsien pureskelu, ja ruuan maistelu sormin.

4. Lepo

Jokainen kuntoilija tietää, että kuumeessa ei saa urheilla. Usein kuitenkin sairastetaan paljon lievemmin. Ja ajatellaan, että silloin on ok mennä tihin ja kauppoihin. Usein onkin kurkun karheutta, vilun väristyksiä, väsymystä ja nenän vuotamista. Askel lenkillä on raskas, eikä edellisestä lenkistä ole palauduttu. Tässä tilassa ei ole mitään hyötyä harjoitella, tai tehdä oikein mitään. Erityisesti kurkkukipu on merkki, missä suositellaan lepoa välittömästi (https://terveurheilija.fi/terveydenhuolto/infektiot-ja-urheilu/).

Tämän olen kokenut kohdallani todella tehokkaaksi: jätän heti lenkin väliin, kun tunnen flunssan oireita. Mitä tahansa, pieniäkin. Olen siitä onnekas, että en ole ammattiurheilija, eikä yhden lenkin väliin jättäminen ole mikään ongelma.

Eli ehkä jopa tehoikkaimpana vinkkinä flunssan välttämiseksi: heti ensimmäisestä oireesta ota totaalilepo. Viruksia vastaan taistellessa kroppa tarvitsee lepoa. Mikä tahansa touhuilu ja kaupoissa käyminen on rasite kehon yrittäessä selvitä viruksesta.

miten valttaa flunssa lepo
Kotona otin usein päiväunet yhdessä Paten kanssa olohuoneen sohvalla. Flunssan välttämisessä päiväunet ovat suorastaan suositeltavat.

Mahdollisuuksien mukaan järjestän töistä etätyöpäivän. Rauhoitan päivän mahdollisimman pitkälle. Sen ajan, mitä olin ajatellut käyttäväni lenkkiin ja touhuiluun, nukun päiväunia tai pötköttelen sängyssä. Tämä toimii useimmiten.

Olen tänäkin talvena tuntenut kurkun karhennusta ja aristusta lihaksissa monta kertaa. Olen levännyt päivän. Seuraavana päivänä olen saanut jatkaa terveenä.

Tiedän, että tämä on vaikeaa järjestää. Moni menee suorastaan sairaana töihin. Ja etenkin jos sairastaa usein, ajattelee helposti, ettei voi olla joka kerta pois. Näen tämän itse myös kierteenä. Lievä sairastaminen voi jatkua pitkäänkin. Ihmiset ovat kovia sinnittelemään. Tälle on syntynyt oma käsitekin: puolikuntoinen. Se tarkoittaa kuitenkin oikeasti ihan jotain muuta, kuin tervettä. Ja vain terveenä voi harjoitella (tai työskennellä).

Sinnittelyn jälkeen jälkitauteihin tarvitaan usein antibiootteja. Ne taas romahduttavat vastustuskykyä entisestään. Tällöin sairastuu uuteen tautiin entistä helpommin. Tällöin kierteen katkaiseminen on tärkeintä.

5. Vältä sairastuneita ja väkijoukkoja

Tämä on välillä tylsää, mutta erittäin tarpeellista. Pandemian riehuessa valtiot pyrkivät nimenomaan tällä tavalla estämään infektioita leviämästä.

Terve urheilija -sivustolla avataan monipuolisesti miten urheilijoita suositellaan välttämään infektioita. >>>

Pienemmässä mittakaavassa tämä tarkoittaa sitä, ettei olle tekemissä sairastuneiden kanssa, ei vierailla kodeissa, missä on flunssaa. Eikä olla tekemisissä sen flunssassa töihin tulleen työkaverin kanssa.

Suosiolla kannattaa jättää lasten pallomeret ja leikkipaikat väliin (tämä lienee aikuisille helpompaa, kuin lapsille). Ylipäänsä lapsijoukoissa oleskelu lisää riskiä merkittävästi. Kauppakeskusten tungokset ovat myös ihan turha rasti jos haluat pysyä terveenä.

+ Vitamiinit

Sinkki, C- ja D-vitamiinit ovat ne, jotka nostetaan yleisesti flunssan yhteydessä esille. En syö itse säännöllisesti mitään vitamiinilisiä. Flunssakauden aikana suosin tavallistakin enemmän hedelmiä, vihanneksia, marjoja, siemeniä ja pähkinöitä. Tämä on hyvä ohje ihan kaikille, eikä sodi mitään suosituksia vastaan.

Kuva silviarita Pixabaystä

Mainituista C- ja D-vitamiineista, tai sinkistä, ei ole yksiselitteistä tutkimusnäyttöä flunssan estäjinä. Tulokset ovat ristiriitaisia. Siitä huolimatta nykyään osa lääkäreistä yleisesti ajattelee, että näillä voi olla vaikutusta flunssan välttämiseen tai keston lyhyntämiseen (kts. esim Hyks infektiosairauksien ylilääkärin haastattelu tästä). En pitäisi tätä ensimmäisenä keinona. Mutta jos esimerkiksi kisat kolkuttelevat ovella, ja koko muu perhe sairastaa, kokeilen myös tätä.

Lue lisää, miten käyttää Mahtia apuna flunssan välttämisessä. >>>

Tällöin otan D-vitamiinia ja sinkkiä runsaan hedelmä ja marja-annoksen kera. Sinkkiä saa myös täysjyvä viljatuotteista. Pyrinkin lisäämään myös niiden käyttöä. Ruuasta saatavat vitamiinit ovat aina purkkia parempia.

Ainoana superfodina vastustuskyvyn ylläpitoon ja rautaistamiseen olen käyttänyt rovaniemeläisen Arctic Warriorsin tuotteita. Niistä yrttiuute Mahti on nimenomaan flunssan torjuntaan.

Toivottavasti pysyt terveenä!

Mitä vinkit olet itse kokenut hyödyllisiksi?

Löysitkö tästä konkreettisia vinkkejä, miten välttää flunssa?

Jaa nämä vinkit myös ystävällesi!

Vastaa