Mitä varusteita tarvitaan 3-6 tunnin multisport-kisaan? Käytännöllinen varustelista multisport- ja seikkailukisat

Mitä varusteita tarvitaan 3-6 tunnin multisport-kisaan? Käytännöllinen varustelista multisport- ja seikkailukisat

Tuntuuko varustelista multisport- ja seikkailukisaan monimutkaiselta? Äkkiseltään voi näyttää, että Multisport- ja seikailukilpailuissa on monta lajia ja paljon varusteita.

Toisaalta pakollisten varusteiden listat ovat kuitenkin joskus hämmentävän lyhyitä. Joskus taas pitkät varustelistat ja niiden varusteet tuntuvat jo itsessään omituisilta. Eikä kaikkia varusteita löydykään kaapin perältä.

Haluatko ottaa varustehärdellin haltuun, ja yksinkertaistaa multisport tai seikkailukisoihin osallistumista? Tässä postauksessa avaan, miten varustelista multisport ja seikkailukisoihin rakentuu ja miten se otetaan hallintaan.

Mitä ovat pakolliset varusteet ja mikä on varustelista?

Pakollisten varusteiden lista on yksi tärkeimmistä järjestäjältä tulevista infoista. Pakolliset varusteet voivat nimittäin vaihdella paljonkin kisasta riippuen.

Multisport ja seikkailukisojen varusteet eivät sinänsä ole monimutkaisia. Alkuun kisoissa pääsee mainiosti ihan tavallisilla varusteilla. Haaste piilee kuitenkin siinä, että järjestäjältä tuleva lista ei ole varsinainen varustelista. Se on lista pakollisista varusteista. Varusteista, jotka jokaisella tulee olla mukana. Järjestäjästä riippuen tämä voi olla hyvin niukka, tai hyvin kattava listaus. Pakolliset varusteet ja kisassa tarvittavat varusteet ovat kuitenkin kaksi eri asiaa.

Koskaan järjestäjän pakollisten varusteiden lista ei ole lista varusteista, joita osallistujana tarvitset mukaan kilpailuun. Tarvitset yleensä aina myös muita varusteita pakollisten varusteiden lisäksi.

Esimerkiksi järjestäjä voi velvoittaa ottamaan mukaan vaikkapa 0,5 litran juomapullon. Tällöin sinun on vähintään kannettava mukanasi vähintään sen kokoinen pullo koko kisan. Mutta harvoin niin pienellä pullolla kannattaa lähteä monen tunnin kilpailuun.

Tässä esimerkkinä tämän vuoden Sisu-seikkailussa tarvittavat pakolliset varusteet:

 • Emit (joukkuekohtainen varuste), voi myös vuokrata järjestäjältä ilmoittautumisen yhteydessä (vuokrahinta 8€/joukkue). Oman Emit-kortin numero ilmoitetaan ilmoittautumisen yhteydessä.
  Hävinneestä Emit-vuokrakortista veloitetaan 75€.
 • Puhelin vedenpitävästi pakattuna, esim. Minigrip-pussissa
 • Järjestäjän antama reittikirja + kartat (järjestäjä antaa ennen starttia)
 • Vedenpitävä kynä (permanenttitussi)
 • Energiaa ja juomaa oman suorituksen ajaksi tai seuraavalle vaihtopaikalle saakka
 • Reppu tai muu vastaava
 • 2 pyörää pyöräilyosuuksilla
 • 2 pyöräilykypärää, pakollinen kaikilla pyöräosuuksilla 
 • 2 pelastusliivit (kuljetetaan koko matkan ajan mukana) ellei toisin mainita. Pelastusliivejä voi vuokrata järjestäjältä 2€/henkilö.

Lista on hyvin tyypillinen listaus pakollisista varusteista, ja oikein informatiivisesti rakennettu. Listan perusteella joukkueen on kuljetettava koko kisan mukanaan reittikirjaa, karttaa, energiaa ja juomaa sekä yksi reppu. Tämän lisäksi pyöräilyosuudella on oltava koko ajan mukana 2 pyörää ja pyöräilykypärää, sekä melonnassa 2 pelastusliivit. Ei muuta. Kaikki muu mukaan otettava on vapaaehtoista.

Olen itse kisannut multisport ja seikkailukisoissa kohta 20 vuotta. Tänä aikana varustelistani on kehittynyt ja muuttunutkin alituiseen. Seikkailu-urheilu on myös laji, missä on paljon itse tuunattuja varusteita. Nämä hioutuvat ja parantuvat aina kisasta toiseen niitä testatessa. Poimi tästä talteen varustelista ja varustevinkit multisport tapahtumaan osallistumista varten.

Mikä on käytännöllinen varustelista multisport ja seikkailukisat

Miksi tarvitset paljon erilaisia varusteita? Seikkailu-urheilu onkin kaksijakoinen laji varusteiden suhteen. Ensinnäkin, mukana ei kannata kantaa mitään ylimääräistä, mutta toisaalta, mukana tulee olla kaikki etenemisen kannalta välttämättömät ja etenemistä nopeuttavat varusteet.

Varusteiden johtoajatuksena on käytännöllisyys. Jokaista varustetta tulisi tarvita, sen tulisi toimia, tai sen on oltava välttämätön jossakin tilantessa, vaikka harvinaisessakin tilanteessa. Seikkailukilpailussa mukana kuljetettava varuste ei siis voi olla:

Lue lisää: osallistu multisport-tapahtumaan näiden viiden askeleen avulla. >>>

 • tarpeeton,
 • päällekkäinen toisen varusteen kanssa, tai
 • huonosti toimiva.

Varuste, jonka kohdalla mietit, tarvitaanko sitä, tai jota et ole vielä koskaan käyttänyt, on luultavasti tässäkin kisassa tarpeeton. Sellainen voi olla ylimäräinen pari hanskoja, kokonainen rulla urheiluteippiä tai paksu kuoritakki päivän kesäkisassa.

Varusteiden monikäyttöisyys on aina plussaa. Mukaan ei tarvitse sekä pipoa, että buffia. Eikä joukkueen ole järkeä kantaa mukanaan jokaiselle omaa EA-laukkua. Varuste jota et osaa käyttää, tai joka on yksinkertaisesti huono, on turha. Rikkoutuvat varusteet harmittavat kisassa. Ne voivat myös estää maaliinpääsyn.

Multisport tai seikkailukilpailussa tarvittavat varusteet voi jakaa karkeasti neljään osaan: pakollisiin varusteisiin, henkilökohtaisiin varusteisiin, vaatteisiin sekä yleiseen sälään. Pakollisia varusteita voi olla sekä joukkueelle yhteisiä, että henkilökohtaisia varusteita.

Näin pakkaat seikkailukisoihin – varustelista multisport- ja seikkailukisat

1. Pakolliset varusteet

Pakolliset varusteet ovat jokaisessa kisassa järjestäjän määrittämiä varusteita ja ne löytyvät kisaohjeesta. Pakolliset varusteet ovat todellakin pakollisia, niitä on siis kuljetettava mukana koko kisan ajan, ellei varusteen kohdalla ole erikseen määritetty muuta.

Varustelista multisport- ja seikkailukisat
Pitkissä kisoissa on aljon varusteita, lyhyissä voi pärjätä jopa ilman reppua.

Ainoana poikkeuksena on, jos varuste ”kuluu”. Esimerkiksi jo EA-laukusta käytetään jotain, avaruuslakana avataan, tai varapaita puetaan päälle, näitä ei tarvitse korvata enää kisan aikana. Pakollisen varusteen puuttumisesta on yleensä määritetty sakko.

Tässä hyvin yleisiä joukkekohtaisia pakollisia varusteita. Tarkista kuitenkin pakollisten varusteiden lista aina kyseisen järjestäjän ohjeista:

 • emit tai SI-laite (voi lainata usein järjestäjältä)
 • kompassi
 • karttamuovi/vedenpitävä karttasuoja kartalle ja reittikirjalle
 • puhelin
 • EA (järjestäjä usein määrittää)
 • mahdollisia kisakohtaisia varusteita, kuten puukko, tulitikut tms.
 • pyöräilykypärä jokaiselle joukkueen jäsenelle.
 • pilli (usein repussa kiinteänä, joko valmiina, tai voit kiinnittää itse)
 • avaruuslakana (painoissa on eroja, kevyt)

Pakollisilla varusteilla on hyvä olla joukkueessa vastuuhenkilö. Suunnistaja huolehtii aina kartoista, yksi leimaa, ja vastaa emitistä, ja yksi on reittikirjasta vastaava. Selkeillä vastuilla estetään tilanne, että 10 km:in jälkeen täytyy pohtia, kenen piti ottaa mitäkin, ja kuinka kaikki luulivat jonkun toisen huolehtivan reittikirjasta.

Muut pakolliset varusteet kannattaa jakaa joukkueen kesken kannettavaksi järkevästi. Mikä on järkevää, riippuu täysin joukkueesta. Varusteet voi jakaa tasan kaikkien reppuihin. Tällöin jokaisen tulisi tietää, mitä juuri hänellä on mukana. Kun varustetta tarvitsee, ei ole järkevää kaivella sitä jokaisen repun pohjalta. Pakolliset varusteet voi ottaa reppuunsa myös ennakkoon vahvajalkaisin juoksija.

2. Henkilökohtaiset varusteet

Pakollisilla varusteilla ei kuitenkaan selviä koko kisaa. Hyvä varustelista, joilla porskutat läpi kaikki multisport- ja seikkailukisat, on pakollisia varusteita kattavampi. Näiden pakkaamista helpottaa hyvä lista. Tässä luettelo yleisimmistä henkilökohtaisista varusteista, joita voit kisasta riippuen tarvita.

Lue lisää: Millainen on multisport- ja seikkailu-urheiluharjoitus?

 • juoksukengät
 • pyöräilykengät (jos käyttää)
 • reppu tms. juomaliivi + juomapussi tai lötköpullot (koko valitaan tarpeen mukaan)
 • juomapullot pyörään
 • varakumi, pumppu, rengasraudat tai vaahto (voi sopia yhteisesti joukkueen kanssa, esimerkiksi vaahtoa ja monitoimityökalua ei kannata jokaisen kantaa mukanaan).
 • karttateline pyörään (suunnistajille)

Repun valintaan vaikuttaa kilpailun pituus ja sen huoltojen tieheys, sekä pakollisten varusteiden määrä. Mitä pidempi kisa, sitä enemmän yleensä pakollisia varusteita, ja huoltojakin on harvemmin. Tällöin reppuun pitää mahtua paljonkin tavaraa.

Joskus Suomen lyhyitä multisport-kisoja voi kisata läpi takataskullisella pyöräilypaidalla. Tämä onnistuu, jos reppu ei ole pakollinen jokaisella joukkueen jäsenellä, ja reitti kulkee pääosin pyörällä.

Tässä mennään Marski Challengessa ilman reppua. Pakolliset varusteet kulkevat myös pyöräilypaidan takataskussa.

Voit kokeilla repun ja sen painon merkitystä juoksuusi siten että lähdet pakatun repun kanssa juoksulenkille, ja jätät sen pois selästä vaikkapa viiden kilometrin jälkeen. Huomaat välittömästi eron.

3. Vaatteet

3-6 tunnin multisporttiin riittävät hyvin nämä:

 • kisavaatteet kelin mukaan
 • hanskat (voivat olla myös pakolliset kiipeilytehtävän vuoksi)
 • varasukat vaihtokenkiin

Jos keli on kylmä voi mukaan ottaa reppuun tai huoltoon nämä:

 • buffi tai pipo
 • varapaita tai hihat, kelin mukaan vaihtokassiin, ja ehkä myöhemmin mukaan,
 • tuulitakki tai kuoritakki, kelin mukaan.

4. Tarvikkeet

Varustelista multisport- ja seikkailukisoihin ei ole ainoastaan pakollisia varusteita ja vaatteita. Varsinaisten varusteiden ja vaatteiden lisäksi multisport ja seikkailukilpailuissa voi tarvita monenlaista pientä tarviketta. Nämä ovat sellaisia ei niin ilmeisiä varusteita, joita ei ehkä ensimmäisellä kerralla huomaa lainkaan ottaa mukaan.

Kyse on oikeastaan korjaus, kiinnitys- ja lisävarusteista. Nämä liittyvät esimerkiksi kartan suojaukseen, pakollisten varusteiden kiinnittämiseen ja joukkueen voimien tasaamiseen. Osaa tarvitaan vain ennen lähtöä valmisteluun, tai varalta huollossa.

 • kontaktimuovi, sakset + kynät reitin suunnitteluun ja karttojen piirtämiseen
 • vetokuminauha juoksuun ja pyöräilyyn
 • ohutta kuminauhaa, esim itse kiinnitän emitin ranteeseen kuminauhaan, kuinauhalla voi kiinnittää myös reittikirjan reppuu
 • Ceridal tms voide suojaamaan hiertymiltä + bebanthen tai vaseliini
 • urheiluteippi + compeed + neula rakon puhkaisemista varten
Emit kulkee varmasti hyvin kiinnitettynä ranteessa läpi kisan. Kuva Liisa Paakkanen.

Kisan kannalta on tuhoisaa kadottaa emit tai unohtaa se vaihtoon. Myös kartat ja reittikirja on pidettävä aina mukana. Emit kannattaa ehdottomasti sitoa ihmiseen kiinni. Tai edes reppuun. Sitomiseen suosittelen kuminauhaa. Jos minulla on emit, on se kiinni ranteessa, enkä ota sitä pois missään vaiheessa kisaa, en vaikka vaihtaisin vaatteet.

Varustelista multisport- ja seikkailukisat
Tässä esimerkki varustelista Lost in Kainuu multisport- ja seikkailukisaan. Teen joukkeelle yhteisen varustelistan nettiin. Siitä on hyvä tarkistaa, mitä kukainenkin huolehtii mukaan kisaan.

Näistä varusteista pakataan reppuun mukaan vain, mitä tarvitaan seuraavalla osuudella, tai mitkä ovat tarpeen koko kisassa. Kaikki muu pakataan huoltoon vaihtoja ja mahdollista käyttöä varten. Huollossa voi olla myös enemmän pyöränkorjausvälineitä, minulla esimerkiksi aina jalkapumppu.

Onko sinulla jokin must have – varuste, jota pidät aina seikkailukisoissa mukana? Mikä se on?

Yksi kommentti “Mitä varusteita tarvitaan 3-6 tunnin multisport-kisaan? Käytännöllinen varustelista multisport- ja seikkailukisat

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: