Osallistu multisport-tapahtumaan näiden viiden askeleen avulla

Osallistu multisport-tapahtumaan näiden viiden askeleen avulla

Haluaisitko kokeilla seikkailu-urheilua, mutta et ole ihan varma, miten osallistuminen multisport ja seikkailu-urheilukisaan tapahtuu? Mitä pitää tietää ennen kilpailua, ja miten toimitaan kilpailun aikana?

Lukemalla tämän postauksen, tiedät
– miten valmistautua kilpailuun, ja
– mitä kisapaikalla tapahtuu.

osallistumine multisport- ja seikkailu-urheilu
Maalileimaus! Kuvaaja Jani Kiri.

Polkujuoksu- tai maratonhiihtokisoihin verrattuna multisport-kisoissa on muutama oma asiansa huomiotavana. Multisportissa ja seikkailu-urheilussa yhdistyvät vähintään kolme eri lajia, juoksu, maastopyöräily ja melonta. Tämän vuoksi varusteitakin on muita lajeja enemmän. Osallistuminen multisport- ja seikkailu-urheilukisoihin on kuitenkin helppoa.

Hyvä valmistautuminen ja ennakkotiedot helpottavat multisport-kisan läpi pääsemistä ja tekevät kokemuksesta mukavamman. Nappaa tästä vinkit, miten osallistuminen multisport- ja seikkailu-urheilukisaan tapahtuu.

Osallistuminen multisport- ja seikkailu-urheilu tapahtumaan: näiden viiden askeleen avulla onnistut

Multisport-tapahtumassa – olipa se sitten kisasarja tai kuntosarja, – voivat lajit tulla vastaan missä järjestyksessä vain. Osa osuuksista on myös kuitattu ennakkotiedoissa ”quest”-merkinnällä. Tämä voi tarkoittaa kiipeilytehtävää, vesistötehtävää tai vaikkapa pidempää suunnistusta.

osallistuminen multisport ja seikkailu-urheilu
Tehokasta finfoamin uittoa kesältä 2015, Summer Challenge. Kuva Liisa Paakkanen

Multisport-kisoissa tulee aina ennen lähtöä todella kiire. Etenkin aloittelijalle tehtävää tuntuu olevan paljon, jotta joukkue saadaan lähtövalmiiksi. Kisapaikalle siis kannattaa ehdottomasti tulla ajoissa. Usein siinä vaiheessa, kun jaetaan kartat, olisi hyvä olla jo pyörä ajovalmiina, suurin osa tavaroista pakattuna ja kisasetti tikissä.

Kaikki asiat kuitenkin muuttuvat paljon selvemmiksi, kun reittikirjat jaetaan. Reittikirjan perusteella voi osuus ossudelta miettiä tarvittavat varusteet, energiat ja huoltopaikan valmiiksi. Reittikirjasta selviää myös pakolliset varusteet, osuuksien ennakoidut kestot ja matkat.

Yleensä kilpailun kestoksi ilmoitettu on nopeimman joukkueen arvioitu aika. Sen perusteella voi rakennella omalle joukkueelle odotettavissa olevaa aikaa. Tämä on tärkeä haarukoida, jotta joukkueena osaatte ottaa muun muassa oikean määrän energiaa ja nestettä mukaan.

1 ) Varusteiden pakkaamisen voi aloittaa jo kotona

Multisport-kisoissa on lajikohtaisia varusteita, joita tarvitaan kunkin lajin osuudella. Sen lisäksi on yleisiä pakollisia varusteita, joita on kuljetettava mukana koko ajan. Osa pakollisista varusteista tulee järjestäjältä, mutta suurin osa on kuitenkin huolehdittava paikan päälle itse.

Esimerkiksi Marski Challenge on sopiva ensimmäiseksi multisport-tapahtumaksi.

Varusteiden hankinta kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Tämä ei tarkoita mitään suuria ostoksilla käyntejä. Multisport-kisoihin tarvitaan kuitenkin usein paljon pientä sälää, jonka haaliminen voi viedä ensimmäisellä kerralla aikaa. Sitä ei siis kannata aloittaa edellisenä iltana.

Multisport-kisoihin kannattaa ottaa kaksi kassia mukaan. Toinen kisavarusteille ja toinen siviilivarusteille. Kisavarusteet on hyvä valmistella kotona jo mahdollisimman valmiiksi. Eli purkaa energiat sopiviin pakkauksiin, napata juomapullot, reppu ja juomapussit mukaan ja varustaa pyörä valmiiksi. Pyörään voi esimerkiksi kiinnittää pyöränkorjausvälineitä, mahdollisen karttatelineen ja varakumeja jo valmiiksi kotona.

2. Energiaa tarpeeksi mutta ei liikaa

Kisan ilmoitettu kokonaiskesto on hyvä mittari energianmäärälle. Eli jos kyseessä on vaikka 4-6 tuntia kestävä kuntosarja, kannattaa energiaa varata mukaan se määrä, mitä uskoo syövänsä 6 tunnin aikana.

Geelejä suositellaan usein syötävän 20 minuutin välein. Yleisimminä tämän on kuitenkin käytännössä liikaa. Mutta huoltokassiin voi varata ylimääräistä helposti. Mukaan kullekin osuudelle ei kuitenkaan tarvitse ottaa kuin sen, mitä osuudella tarvitsee.

3. Kisasetti valmistellaan ennakkoon

Kisasetti on lähtiessä mukaan otettavat varusteet, eli reppu ja siihen pakattavat tavarat, sekä kengät ja vaatteet. Repun pakkaaminen on hyvä tehdä ajatuksella. Kaikki tarvittava on otettava mukaan, mutta mitään ylimääräistä ei kannata kantaa.

Tavaroiden pitäisi olla helposti saatavilla. Juoman ja syötävien suorastaan käsillä. Leimaaja ottaa reppuunsa mukaan emitin tai leimauskortin. Sen voi kiinnittää kuminauhalla reppuun tai ranteeseen. Joka tapauksessa emitin tulisi olla huolellisesti kiinni, jottei se kisan tuoksinassa katoa. Sama koskee reittikirjaa.

Multisportissa ja seikkailu-urheilussa ajatus on, että mukana kannetaan kaikki mitä kulloisellekin osuudelle tarvitaan. Kisajärjestäjä ei tarjoa matkan varrella huoltopaikkaa, missä olisi energiavalmisteita ja juomaa. Joskus mahdollisesti järjestäjä tarjoaa vaihtoalueella vesipisteen, mistä voi hakea lisää vettä. Eli reppuun pakataan kaikki ne tavarat, mitkä ovat pakollisia, ja mitä tarvitaa ennen seuraava huoltoa.

Kaikkien joukkueen jäsenten ei tarvitse ottaa mukaan kaikkia varusteita. Joukkueelle on määritelty yhteisiä varusteita. Ennakkoon voi hyvin joukkueen kesken sopia, kuka ottaa mitäkin mukaansa ja reppuunsa.

4. Huolto- ja vaihtopaikka järjestykseen ja valmiiksi

Huolto- ja vaihtopaikan valmistelu lähtee reittikirjasta tai muista järjestäjän tarkentavista ohjeista. Reittikirjasta selviää, kuinka monta huoltoa tai vaihtoa kisassa on, ja missä kohtaa kisaa ne toteutuvat.

osallistuminen multisport ja seikkailu-urheilu
Vaihtoalue valmiina iskuun.

Multisport- ja seikkailu-urheilutapahtumissa on yleensä vähintään yksi huolto kisakeskuksessa. Tällöin sinne pakataan huoltokassi omalle huoltopaikalle. Usein tähän myös jätetään pyöräilyvarusteet, ellei järjestäjä toisin ohjeista.

Tämän huoltokassin lisäksi, on mahdollista, että järjestäjä kuljettaa huoltokassin jonnekin reitin varrelle. Esimerkiksi melonnan alkuun. Reittikirjasta selviää missä vaiheessa kisaa se on, ja minkä osuuksien välissä.

Osuuksien välissä on siis yleensä käynti huollossa tai vaihdossa. Silloin huoltokassista voi napata mukaan kaikki seuraavalle osuudelle tarkoitetut varusteet. Huoltopaikkaa valmistellessa kannattaakin miettiä, missä järjestyksessä lajit tulevat, eli mitkä varusteet tarvitaan ensin.

Huoltopaikalle voi laittaa juomaa valimiiksi pulloihin tai vaikka vaihtojuomapussi loppukisaa varten. Energiageelit tai patukat tai muut syötävät kannattaa olla erikseen valmiina pusseina, joka vaan napataan mukaan.

Vaihtosukat voi pistää jo pyöräilykenkiin valmiiksi, ja miettiä muutoinkin jo etukäteen, minkä lajin jälkeen paikalle tuolee, ja mitä silloin luultavimin tarvitsee.

5. Suunnittele kuljettava reitti ennakkoon

Kolme tärkeintä asiaa kisassa ovat kartat, leimausväline ja reittikirja. Näitä kuljetetaan aina mukana. Näiden lisäksi tietysti myös kompassi kulkee koko ajan mukana.

Reitin suunnittelu olisi hyvä tehdä rauhassa. Reitin suunnittelussa hyödynnetään myös reittikirjan ohhjeita. Varsinaisen reitin voi piirtää kaikki yhdessä tai vain suunnistaja-porukka. Reitti olisi kuitenkin hyvä käydä läpi yhdessä, jotta kaikki hahmottavat mitä tapahtuu missäkin järjestyksessä. Tämä auttaa varusteiden pakkamisessa selvästi.

osallistuminen multisport ja seikkailu-urheilu
Kokeneen kaartin yhteistä reittien suunnittelua. Kuvassa vasemmalta Jaakko Soivio, Heikki Hihnala (takana), Juha Prittinen ja Pete Forsman.

Reitti piirretään yleensä yliviivaustussilla karttaan valmiiksi. Eli suunnitellaan, miten millekin rastille kuljetaan. Reitin suunnitteluun on yleensä rajallinen aika. Kartat voi saada vaikkapa tunti ennen lähtöä.

Reitin piirtämisen jälkeen kartat voi päällystää kirjamuovilla, jotta ne eivät kastu. Reitillä ollaan yleensä aina tekemisissä veden kanssa. Jos ei sitä tule taivaalta, siinä uidaan ja melotaan. Vedenpitävä karttapussikin käy, mutta silloin kannattaa olla huolelleinen niinä hetkinä, kun karttoja kääntää.

+1 Vinkki kisan jälkeen elämän helpottamiseksi

Pakkaa kisan jälkeen tarvittavat pesuvarusteet, pyyhe ja vaihtovaatteet palautuseväiden kanssa omaan kassiinsa. Se on helppo napata mukaan maalin jälkeen. Siinä vaiheessa ei enää yleensä haluta pakkailla varusteita ja säätää niitä edes takaisin.

Valitse multisport- ja seikkailu-urheilukalenterista sopiva kisa ja ilmoittaudu mukaan.

Kauden kilpailut löydät täältä: Kilpailukalenteri 2020 – multisport- ja seikkailu-urheilu

4 vastausta artikkeliin “Osallistu multisport-tapahtumaan näiden viiden askeleen avulla

Vastaa