Mikä on virtuaalinen kilpailu ja miten siihen osallistutaan?

Mikä on virtuaalinen kilpailu ja miten siihen osallistutaan?

Virtuaalinen kilpailu tai tapahtuma on ehdottomasti tämän päivän juttu. Kilpakuntoilijoiden veri vetää tapahtumiin erikoisesta ajasta huolimatta. Tavoitteellisesti talven harjoitellut haluaa testata nyt nyt kuntoaan.

Valitse itsellesi sopiva haaste, ja suuntaa tarmo sen selättämiseen. Tai kokeile jotakin aivan uutta. Seikkailu-urheilulla voit haastaa itsesi uudella tavalla.

Tästä postauksesta löytyy vinkit virtuaaliseen kilpailuun tai tapahtumaan osallistumiseen. Vähintäänkin hyvä treeni on taattu!

Mikä on virtuaalinen kilpailu ja miten siihen osallistutaan?

Virtuaalikilpailut ja tapahtumat ovat ennen kaikkea hyvän mielen koitoksia. Niissä yhdistyvät itsensä haastaminen ja yhteisöllisyys. Vaikka suoritus tehdään pääosin yksin, on tunnelmien ja tulosten jakaminen tärkeää.

Virtuaalikisat eivät siis ole paikkaan sidottuja. Useimmiten ne löytyvät Facebookista tapahtumina

Virtuaalitapahtumat ovat ilman muuta pandemian myötä syntyneitä. Kun ei voida kokoontua fyysisesti yhteen, tehdään yhteisiä asioita erillään. Virtuaalikisat eivät siis ole paikkaan sidottuja. Useimmiten ne löytyvät Facebookista tapahtumina. Näihin ilmoittautuminenkin on hyvin epävirallista, usein ilmoittautmiseksi riittää Facebookin osallistu-napin klikkaus. Joissakin tapauksissa on virallinen ja maksullinen ilmoittautuminen, mutta tällöinkin yleensä kerätään rahaa hyväntekeväisyyteen, tai jaetaan muistotuote osallistuneille.

Virtuaalisessa juoksu tai multisport-tapahtumassa ei tarvita VR-laseja. Kuvaaja mali maeder palvelusta Pexels

Virtuaalitapahtumia voidaan toteuttaa eri tavoin. Yksi tapa on yhteinen aika, mutta eri paikka. Esimerkiksi virtuaalinen NUTS Karhunkierros noudattelee tässä mielessä alkuperäisen tapahtuman raameja. Tapahtuman iskulause on: polkujuoksu siellä, missä sinä. Lyhykäisyydessään tämän tyylisiin tapahtumiin osallistuminen sujuu seuraavasti:

 • ilmoittaudu mukaan,
 • juokse tai suorita muutoin ohjeiden mukaan vaadittu matka ja
 • raportoi järjestäjän pyytämällä tavoin aika ja suorituksen gps-jälki. Mahdolliset palkinnot arvotaan.

Toinen tapa on liukuva aika. Tällöin osallistujille on määritelty tavoite, mutta sen suorittamiseen on annettu pidempi aikahaarukka. Tätä tapaa käytetään esimerkiksi seikkailu-urheilun virtuaalitapahtumissa. Esimerkiksi Virtual Adventure Challenge pyörii toukokuun loppun asti.

Virtuaalitapahtumien perimmäinen ajatus ei ole keskinäisen paremmuuden ratkominen. Nämä ovat ennen kaikkea itsensä haastamista. Kestävyysurheilija puurtaa paljon yksin, mutta kisoihin ja tapahtumiin osallistuminen on aina se palkinto. Tapahtumissa ja kisoissa voi nähdä muita ja jakaa kokemuksia. Raporttien, kuvien ja videoiden jakaminen ovat keskeinen osa tapahtuman jälkipuintia. Virtuaalisilla tapahtumilla pyritään edes lähelle tapahtumien tunnelmaa. Laiha lohtu ehkä, mutta lohtu kuitenkin.

The Lockdown – virtuaalinen kilpailu multisporttaajille

Lue lisää: Tiedätkö mitä ovat multisport ja seikkailu-urheilu?>>>

Valitsin itselleni haasteen, joka vie ajatukseni oikeasti seikkailu-urheiluun. The Lockdown on amerikkalaisen Thr Rootstock Racing -järjestön organisoima virtuaalinen haaste. Siinä suoritetaan korkeintaan viiden vuorokauden aikana 21 tunnin seikkailu-urheilusuoritus. Tämän 21 tuntia voi siis jakaa viiden vuorokauden ajalle haluamiinsa pätkiin, tai vetää vaikka yhteen putkeen. Eli seikkailu-urheilutermein sen voi suorittaa joko etappeina tai non-stop -reittinä. Tämän viisi vuorokautta voi tehdä toukokuun loppuun asti. Sen jälkeen tapahtuma sulkeutuu.

Haasteeseen voi ilmoittautua netissä. Ilmoittautuneet saavat tapahtuman T-paidan ja osallistuvat hyvätekeväisyyteen. Ilmoittautumismaksu on 35 dollaria + muutaman dollarin toimitusmaksu. Ilmoittautuneiden kesken arvotaan myös viisi palkintoa. Ilmoittautuneita on jo noin 300 henkilöä, lähinnä Pohjois-Amerikassa ja Uudessa-Seelannissa.

The Lockdown – tapahtuman suorittaminen edellyttää kahdeksan etapin suorittamista. Suoritusjärjestys on kuitenkin vapaa. Etapit löytyvät tapahtuman nettisivuilta ja ovat seuraavat:

 • Stage 1: Run/Trek
 • Stage 2: Bushwhack 
 • Stage 3: Road Ride 
 • Stage 4: Trail Ride
 • Stage 5: Multisport 
 • Stage 6: Non-Bike/Run Discipline 
 • Stage 7: Strength Building 
 • Stage 8: Navigation challenge 

Ajatus itsensä haastamisesta kunnolla on aivan mahtava. Juosta siten, että matka ei ole loppumassa kesken sekkä olla omillaan, mukana kaikki tarvittava ja edessä uudet maisemat.

21 tunnin reitti vaatii kuitenkin valmisteluja. Haaste ei onnistu vain astumalla ovesta ulos. Suunnittelu ja valmistautuminen ovat osa seikkailu-urheilua. Innostuin tapahtumasta niin, että suunnittelin kaiken valmiiksi. Tein The Lockdown Arrabidan, tulevan reitin alueen mukaan.

Rakensin osuudet, niin, että ne sisältävät kaikki nimetyt kahdeksan lajia. Suunnittelin osuuksien pituuden ja aikataulun. Reitin olen suunnitellut pääpiirteissään. Tarkoitus on kuitenkin kulkea vaadittu aika, eli reittiä voi lyhentää tai pidentää tarpeen mukaan. Jäsensin varustelistan valmiiksi. Suunnittelin huollot, ja niiden keston, sekä huoltoihin tulevat varusteet. Luonnollisesti mietin myös koko matkalle energiat, mitä kuljetan mukana, ja mitä on huollossa eväänä.

Jaan tässä koko tämän suunnitelman ja selvät vinkit sinulle oman seikkailun tekemiseen. Voit vapaasti hyödyntää sitä ja toteuttaa oman The Lockdown tai Virtual Adventure Challenge -haasteen. Voit suunnitella itsellesi sopivan reitin sopivin lajein toteutettuna. Nyt jos koskaan on matalan kynnyksen seikkailukisa!

Virtuaalinen kilpailu The Lockdown Arrabida – reitti ja valmistautuminen

Aluksi kannattaa jakaa virtuaalinen kilpailu ja haaste itselle sopiviin osiin. Teetkö haasteen kerralla, vai useassa osassa? Myös paikka kannattaa päättää. Missä on sopiva huoltopaikka, eli missä halua tehdä lajien vaihdot? Koti on se helpoin. Jos on mahdollista, voi lajia vaihtaa eri paikoissakin. Esimerkiksi voi ajaa auton valmiiksi jonnekin, missä voi tehdä yhden lajivaihdon. Tai jos perhe tai kaverit innostuvat mukaan, voi heidän kanssaan sopia avusta vaihto- ja huoltopaikoilla.

Päädyin itse niin kutsuttuun etappikisaan, eli teen kaksipäiväisen seikkailun yötauolla. Aloitan heti kahdeksan jälkeen aamulla. Valmista pitäisi tulla seuraavana iltana. Ajankohdaksi on nyt valikoitumassa vapun aika. Vallitsevan olosuhteen vuoksi päätin ottaa kodin vaihtopaikaksi ja hoitaa itse ihan kaikkien varusteiden liikuttelun.

Osuudet – virtuaalinen seikkailukilpailu

Alkuperäiset virtuaalisen kilpailun osuudet antavat hyvin liikkumavaraa. Ohjeissa osuuksien pituuksia ei ole nimetty, eikä järjestystä määrätty. Tarkoitus vain on, että edellä kuvatut osuudet löytyvät suunnitelmasta.

Yhdistin nimetyt kahdeksan elementtiä viideksi osuudeksi. Tämä oli ohjeiden mukaan mahdollista. Halusin pyöräilyä ja trekkiä eli juoksuvaellusta kutakuinkin saman verran. Kokonaisuutta höystettiin melonnalla ja köysitehtävällä, aivan kuten oikeassakin seikkailukilpailussa olisi.

Reitistä tulee sitä raskaampi, mitä pidempiä yksittäiset osuudet ovat. Sen sijaan, mitä enemmän on vaihtoja, sitä kevyempi kisa on. Tällä säännöllä voit helposti rakentaa itsellesi sopivan reitin.

Hyödynsin osuuksien suunnittelussa harjoittelupäiväkirjaani ja siitä keskinopeuksia, sekä keskinousuja reitin alueella. Kokonaisuudelle tuli mittaa reilut 150 kilometria, mutta ennen kaikkea siis pyritään 21 tuntiin. Nousua tullee noin 3400 metriä tai yli.

Virtuaalinen seikkailu kilpailu osuudet

Poimi tästä vaikka suoraan valmiit osuudet käyttöön! Otsikossa on kursivoituna alkuperäisen tapahtuman osuudet, jotka on sisällytetty kyseiseen osuuteen.

Voit suunnitella itsellesi pääpiirteittäisen reitin, ja sille mahdollisuuden lyhentää tai pidentää, jotta aika toteutuu haasteen mukaisena. Vot myös vaihdella osuuksien järjestystä ja lajeja sinulle sopivaksi. Yhdeksi osuudeksi sopii vaikka mäkitreeni tai soutamine järvellä. Myös juoksumattoa ja kotitreenivarusteita voi hyödyntää. Multisport taipuu moneen!

Osuus 1: Run + SUP + Run (Multisport)

12 km, 3 tuntia, pakolliset pelastusliivit, mela ja sup-lauta

Alkuperäisen ohjeen mukainen multisport toteutuu minulla suppailuna ja juoksuna. Juoksen vajaan neljän kilometrin matkan tietä ja polkua rantaan suppilauta, mela ja kaikki muuta varusteet mukanani. Suppailen noin tunnin ja palaan toista reittiä takaisin kotiin. Melonta voisi olla pidempikin, mutta tällä hetkellä se ei onnistu rajoitusten vuoksi.

Osuus 2: Trek/Run (Run/Trek+ Bushwhack)

22 km, 7 tuntia

Juoksu polkuja pitkin Arrabida- vuorelle. Suunniteltu reitti kulkee seikkailukilpailuille tyypilliseen tapaan kaikkien korkeimpien pisteiden ja näköalapaikkojen kautta. Ensimmäiselle näköalapaikalle tien käyttö on kielletty, ja nousen jyrkkää ja tiheäkasvuista rinnettä (bushwhack). Uskoisin reitin kulkevan osittain myös vuoden 2008 Expedition Portugal -seikkailukilpailun reittiä.

Virtuaalinen kilpailu

Osuus 3: Strenght building (Strenght building)

0,5 tuntia, kotipihalla

Päivän viimeinen koitos on kehonpainoliikkeisiin keskittyvä rata kotipihalla. Tämä on tapahtumassa määritelty stage 7. Tarkoitus on suorittaa yksinkertaiset voimaliikkeet: 100 burbeeta, 100 boksille nousua, 100 punnerrusta ja 200 istumaannousua. Sen jälkeen on ensimmäinen päivä pulkassa. Tähän kohtaa sopisi myös esimerkiksi rapputreeni lähistöllä. Itse halusin korostaa myös ylävartalon väsytystä, koska melontaa on ohjelmassa niin vähän juuri nyt.

Huollot ja yötauko

Käyn osuuksien välissä kotipihalla vaihtamassa eri lajien varusteet ja täydentämässä juomaa ja energiaa. Pyrin pitämään huollot reippaina, kello käy koko ajan.

Yötauolla kello pysähtyy. Käyn suihkussa, ja syön lämpimän ruuan. Yön nukun ylellisesti lakanoiden välissä omassa sängyssä. Todellisuudessahan puolet yötauosta pitäisi säätää varusteita ja karttoja, ja mennä sen jälkeen nukkumaan nurmikolle ilman patjaa kuorivaatteet päällä. Jätän tämän tällä kertaa väliin. Säästetän se kokemus taas oikeisiin kisoihin.

Osuus 4: Coastleering (non bike/run discipline)

8 km, 1,5 tuntia, pakolliset varusteet: valjaat + via ferrata -setti + kypärä

Kylämme lähellä on useita via ferrata -reittejä rantakalliolla. En ole aiemmin tullut kokeilleeksi niitä. Tällä osuudella käyn kulkemassa via ferratan, minkä jälkeen palaan takaisin huoltoon ja lajin vaihtoon.

virtuaalinen kilpailu via ferrata
Kuva on otettu Espanjassa Raid Bimbache-kisan jälkeen Platja dÀrossa. Täm via ferrata oli myös osa kilpailua. Sesimbran alueella on vastaavanlaisia reittejä useita.

Osuus 5: MTB (Road Ride+ Trail Ride + Navigation challenge)

110 km, 7,5 tuntia

Koko komeuden päättää pitkä pyöräily Arrabidan luonnonpuiston läpi. Matkalla etsin reitin yhdelle muistopatsaalle ja muutamalle ristille kukkuloiden päällä. Pyrin kulkemaan Wikilocissa olevaa reittiä kartan mukaan. Reitti kulkee pitkälti kukkuloita ylös ja alas. Matka on pääosin polkua, mutta myös pitkä asfaltti- ja soratiesiirtymä on luvassa.

virtuaalinen kilpailu The Lockdown
Polut Arrabidalla ovat hienoa maastopyöräilyä. Mukaan mahtuu tätä nautinnollista polkua, mutta myös terävää kivikkoa ja piikkipuskaa. Horisontissa siintää itse Arrabida.

Varustelista – virtuaalinen seikkailukilpailu

Koko ajaksi mukaan
Reppu + juomarakko + pullot
pilli
otsalamppu
tuulitakki
pitkähihainen paita tai hihat
avaruuslakana
kompassi + kartta
vesitiiviisti pakattu kännykkä
Ensiaputarvikkeet

Maastopyöräilyyn
Pyörä + pyöräilykypärä
Etuvalo (otsalamppu) + takavalo
Heijastinliivi (pakollinen Portugalissa pimeällä)
Monitoimityökalu, rengasvaahto, rengasraudat ja sisäkumi

SUP -osuus
SUP-lauta
Mela
Kelluntaliivi
Dry bag, mihin mahtuvat kaikki tavarat

Köysitehtävä
Kipeilyvaljaat
Via Ferrata setti
Kypärä
Hanskat

Energiat ja varusteet huoltoon

Huoltopaikan perustan kotitalomme pihalle. Kokoan vain kaiken tarvittavan valmiiksi. Lajittelen vaadittavat varusteet valmiiksi huoltokassiin ja esille. The Lockdown on tilaisuus harjoitella myös vaihtoja. Seikkailuilpailujen huolloissa ollaan yksin, sillä ulkopuolinen apu on aina kielletty. Tällöin moni asia täytyy tulla automaationa, jottei virheitä sattuisi.

Virtuaalinen kilpailu seikkailu-urheilu
Hyvä ennalta suunnittelu ja lista auttavat minua muistamaan huollossa kaiken tarvittavan. Harjoittelu auttaa tässäkin.

Ota haaste vastaan!

Virtuaaliseen kilpailuun tai tapahtumaan osallistuminen piristää mieltä ja motivoi. Valitse sinulle sopiiva kisa, ja klikkaa itsesi mukaan. Minä ainakin innostuin!

Juuri nyt virtuaalinen kilpailu on lähimpänä kilpakuntoilijan joulua. Jos 21 tunnin rypistys tai vaikka kahden päivän setti ei ole sinulle mahdollista, voi kokonaisuuden pilkkoa pienempiin paloihin. Viidelle päivälle jaettuna tästä tulee reilut neljä tuntia päivässä. Tai mikä estää tekemästä lyhyempää kisaa.

Tämä haaste sai tosissaan innostautumaan. Jo suunnittelu on niin mukavaa!

Jos haluat osallistua netissä olevaan The Lockdown tapahtumaan löytyy lisätietoja ja ilmoittautuminen täältä.

Postaan itse omasta matkastani tunnelmia vappuna Endurance.withkati Instagram tilin, sekä Napapiirinseikkalilijan Facebook-sivun tarinoihin.

Ota tilit seurantaan, niin pääset jyvälle, mistä on kyse!

Yksi kommentti “Mikä on virtuaalinen kilpailu ja miten siihen osallistutaan?

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: