Tiedätkö, mitä ovat multisport ja seikkailu-urheilu?

Tiedätkö, mitä ovat multisport ja seikkailu-urheilu?

Mitä ovat multisport ja seikkailu-urheilu? Märkiä sukkia, kylmyyttä, ei ikinä enää – huudahduksia, mutta myös itsensä voittamista, hauskaa yhdessä tekemistä ja luonto liikuntaa parhaimmillaan.

Multisport on useista lajeista koostuvaa kestävyysurheilua luonnossa. Koskaan et voi siis ennakkoon tietää, kuinka hienoihin paikkoihin kilpailu sinut vie. Laji on tempaa tehokkaasti mukaansa!

Lost in Kainuu 2014. Kuva Antti Nousiainen.

Mitä multisport ja seikkailu-urheilu ovat?

Multisportin ja seikkailu-urheilun perusajatus on sama: edetä reitti joukkueena mahdollisimman nopeasti rastien kautta lähdöstä maaliin juosten pyöräillen tai meloen. Kyseessä on siis ikäänkuin pitkä suunnistusrata, missä edetään järjestäjän osoittamin lajein.

Laji on suorastaan koukuttava, ja sopiva kokeiltavaksi vaikkapa polkujuoksua harrastaneille, tai ensimmäiselle puolikkaalle tähtääville, ja kaikille, jotka nauttivat luonnossa liikkumisesta.

Englannin kielessä multisport voi tarkoittaa lähes mitä tahansa monilajiurheilua. Suomessa se on kuitenkin vakiintunut lyhyempien seikkailukilpailujen nimeksi. Vuorokautta pidempiä kisoja kutsutaan seikkailukilpailuiksi.

Pisimmät seikkailukilpailut voivat kestää jopa yli viikon, kun taas keskimääräinen multisportkilpailu on 2-6 tuntia. Tavallaan kyseessä on aivan sama laji, mutta toisaalta, vaativuustaso on erilainen sekä kunnon, että varusteiden suhteen.

Multisportin ja seikkailu-urheilun jujuna on ehdottomasti etenemistavan vaihtelu. Lajin perustan muodostavat juoksu, maastopyöräily ja melonta, sekä köysitehtävät. Joukkue suunnistaa koko ajan itse.

Multisportin ja seikkailu-urheilun lajien järjestys ja mitta määrittyvät täysin järjestäjän suunnitteleman reitin mukaan. Ne voivat vaihdella paljonkin. Multisport-tapahtuman kuntosarjan pituus voi olla 30 kilometriä, ja puolestaan pitkän kansainvälisen tason seikkailukilpailun reitti kierrellä vuoristossa lähes 700 kilometrin verran.

Kokonaismatka voi kuulostaa pitkältä. Lajikuormitus on kuitenkin kerrallaan pieni. Esimeriksi multisport-tapahtuman 40 kilometrin radasta voi olla juoksua 10 kilometriä, ja sekin kahdessa osassa. Kolmeen otteeseen pyöräillään yhteensä alle 30 kilometriä ja loput hoidetaan hakemalla rasteja meloen.

Koko ajan joukkue suunnistaa rastilta rastille, etsii rastia tai vaihtaa jo lajia ja varusteita. Kisassa tapahtuu koko ajan jotain. Maaliin tullessa huomaa viiden tunnin kuluneen kuin siivillä.

AR Worldseries on lajin maailmancup, ja hallinnoi myös seikkailu-urheilun vuosittain järjestettäviä MM-kisoja.

Mitä ovat multisportin ja seikkailu-urheilun pääpiirteet?

Joukkuelaji

Seikkailu-urheilu on ainoa joukkelaji kestävyysurheilussa. Siinä neljän hengen joukkue kulkee yhdessä koko reitin läpi. Suomen multisportkisat ovat pääsääntöisesti parikisoja tai kolmen hengen joukkueille tarkoitettuja. Multisportissa järjestetään maailmalla myös yksilökisoja.

Joukkue tekee pitkästäkin matkasta unohtumattoman ja hauskan. Mielikuvan yksinpuurtavasta kestävyysurheilijasta voi seikkailu-urheilun kohdalla unohtaa. Lajissa on kyse myös upeista hetkistä yhdessä.

Lue lisää: Mitä multisport tapahtuman läpi pääseminen vaatii? >>>

Millaista maasto on?

Lajissa liikutaan pääosin luonnossa. Reiteillä voi hyödyntää teitä ja polkuja. Reitti vie myös poluttomaan luontoon. Usein reitillä pääseekin näkemään hienoja luontokohteita ja upeita maisemia. Seikkailukilpailut järjestetään usein vaativissakin vuoristo- tai viidakkomaastoissa.

Rastilta rastille

Reittiä ei ole merkitty maastoon. Joukkueella on kartta, minkä mukaan suunnistetaan rasteilta rastille. Eli kartta kertoo minne mennään. Lisäksi järjestäjä jakaa reittikirjan, missä on kerrottu, mitä lajia hyödyntäen mikäkin osuus kuljetaan. Reittikirja siis täydentää ohjeet kertomalla miten mennään.

Reitillä käydään rasteilla leimaamassa. Rasteilla voi olla myös erilaisia tehtäviä. Kiipeily- ja köysitehtävät kuuluvat lajiin, ja ovat usein suoritettavana rastilla. Rasteilta voi lähteä myös erityisiä suunnistustehtäviä tai vaikka suppailua. Suomessa yllätystehtävät voivat olla myös erilaisia esteratoja tai joskus ongelmanratkaisua.

Osuudet

Osuuksien mittaa ei yleensä tiedä etukäteen. Järjestäjä ilmoittaa usein kuitenkin kokonaismatkan, ja sen kuinka pitkälti kutakin lajia on yhteensä. Lajit voivat vielä pilkkoutua useampaan osuuteen, jolloin esimerkiksi kerralla juostava matka voi olla vain muutamia kilometrejä.

Ohjeet, matka ja vaadittavat varusteet löytyvät reittikirjasta, jota kuljetetaan läpi kilpailun mukana.

Joskus kohdalle sattuu vesistön ylitys. Onneksi järjestäjä tarjosi tässä foamia avuksi. Summer Challenge, 2015. Kuva Liisa Paakkanen

Lajien vaihdot ja huollot ovat osa kisaa

Pääsääntöisesti kaikki tarvittavat varusteet kuljetetaan mukana repussa kullekin osuudelle. Reitti on jaettu yleensä lajeittain osuuksiin. Laji vaihtuu rastilla, tai ennalta määrätyllä huoltopaikalla. Huoltopaikalla kulutettu aika lasketaan mukaan kisa-aikaan.

Huoltopaikalle saa yleensä jättää järjestäjän toimitettavaksi huoltokassin. Tyypillisesti huoltokassiin pakataan seuraavien lajien varusteet, ruokaa, juomaa ja vaihtovaatetta. Järjestäjä harvoin tarjoaa mitään matkan varrella, joskus saatavilla on vettä. Ulkopuolinen apu on kielletty, eli omaa huoltajaa ei saa käyttää. Toista joukkuetta voi toki auttaa.

Usein esimerkiksi kesken pyöräilyosuuden voi olla jalan suunnistusta. Tällöin juoksukenkiä kuljetetaan itse mukana. Tavallaista onkin, että koko kisan mukana on juoksulenkkarit (jos pyöräillessä käyttää pyöräilykenkiä) ja kypärä.

Lue lisää: Tällaiset juoksukengät sopivat multisport- ja seikkailukisoihin

Varusteet ja välineet

Mitä multisport ja seikkailuurheilu ovat?
Varusteiden määrä kasvaa kisan pituuden myötä. Kolmen vuorokauden kisassa tarvittavia varusteita on jo enemmän, mutta varusteet ovat varsin yksinkertaisia lajivarusteita ja ruokaa.

Perusvälineet lajiin ovat yksinkertaiset. Muutaman tunnin multisport-kilpailuun tarvitaan kompassi, maastokelpoinen polkupyörä, kypärä, juoksulenkkarit, ensiapupakkaus ja jokin kantoväline juomalle, energialle sekä pakollisille varusteille.

Järjestäjä määrittää kuhunkin tapahtumaan pakolliset varusteet. Lyhimmissä kisoissa edellämainitut riittävät, pidemmissä kisoissa lisänä voi olla esimerkiksi kuoritakki. Melonta- ja mahdolliset köysitehtävävarusteet kuuluvat yleensä osallistumismaksuun.

Pitkissä seikkailukilpailuissa varusteiden määrä on jo selvästi suurempi. Ja mukanakin kannetaan usemapi kilo varusteita läpi kisan. Kuitenkin vielä vuorokaudenkin kilpailusta selviää melko tavallisin varustein. Lajin maailman cupissa ja arvokisoissa tarvitaan omat kiipeily- ja melontavarusteet kajakkia lukuunottamatta.

Tapahtumat ja kilpailut

Mitä multisport ja seikkailu-urheilu ovat sitten Suomessa? Suomessa järjestetään useita multisport-tapahtumia pitkin kesää.

Näissä on yleensä aina kilpasarjan lisäksi kuntosarja tai ylipäänsä lyhyempi reitti tarjolla. Kuntosarja soveltuu hyvin myös ensikertalaiselle tervelle aikuiselle ihmiselle. Suurin ero näiden välillä on matkan pituudessa ja myös suunnistuksen vaikeudessa. Erityisiä lajitaitoja ei tarvita, kunhan vähintään yksi joukkueesta osaa suunnistaa iltarastitasoisesti ja kaikki osaavat uida.

Kotimaan multisport-tapahtumien lisäksi vastaavia tapahtumia löytyy läheltä esimerkiksi Virosta ja Ruotsista. Osa näistäkin soveltuu hyvin kokeilijoille.

Lue lisää: Osallistu multisport-tapahtumaan näiden viiden askeleen avulla. >>>

Pohtiiko kaverisikin, mitä multisport ja seikkailu-urheilu ovat, ja voisiko sitä kokeilla?

Jaa postaus eteenpäin ja lähde kaverin kanssa mukaan tuleviin tapahtumiin!

5 vastausta artikkeliin “Tiedätkö, mitä ovat multisport ja seikkailu-urheilu?

Vastaa