Miten pääset ultramatkan läpi ongelmitta? Vinkit polku-ultralle ja seikkailukisoihin

Miten pääset ultramatkan läpi ongelmitta? Vinkit polku-ultralle ja seikkailukisoihin

Mahtavan moni haaveilee ultramatkan läpi pääsemisestä, mutta miettii samalla miten se onnistuu. Pystynkö siihen?

Ultramatkojen kilpailuja on tullut lisää, ultramatkoista on kirjoitettu yhä enemmän ja urheilijat ovat tulleet tutuksi, jos ei koko kansalle, niin ainakin lajin harrastajille. Ultramatka todellakin kiehtoo, olipa se sitten 50 km tai se kuningas satanen. Oletko ajatellut, että kaikkien ultramatkojen perushaasteet ovat samoja?

Erilaisia ultramatkoja voivat olla ne perinteiset ultrajuoksut, eli 100 kilometrin mittaiset matkat. Niitä ovat lisäksi myös polku-ultrat, triathlon-, melonta- ja maastopyöräkisat sekä seikkailukisat. Kun suoritus kestää useita vuorokausia, ja matka on satoja kilometrejä, voi hyvällä syyllä puhua ultramatkasta.

Takana 50 kilometrin trekki, eli läpi yön puolalaisilla vuorilla. Kilpailua kokonaisuudessaan takana tässä vaiheessa 24 tuntia, edessä noin 75 tuntia.

Olipa laji mikä tahansa, on vuorokausia kestävillä suorituksilla paljon yhteistä keskenään. Monen tunnin suoritus on aina kova rykäisy kropalle. Vanha viisaus on, että ultramatka vaatii aina kolmea asiaa: vatsaa, päätä ja jalkoja. Nämä ovat kaikilla ultramatkoilla ratkaisevassa roolissa suorituksen onnistumiseksi.

Tästä postauksesta löytyy vinkit ultramatkalle valmistautumiseen, ja ultramatkan läpi pääsemiseen näiden kolmen näkökulman kautta. Miten estää vatsavaivat ja imeytymishäiriöt, miten saada pää kestämään ja motivaatio pysymään korkealla, ja miten estää rakot? Katso vinkit postauksista, ja ruksi seuraava ultramatka kalenteriin.

Lue lisää: Tällaiset ovat hyvät polkujuoksukengät

Lue tästä vinkit ultramatkalle – kolmen postauksen sarja

Vinkit ultramatkalle perustuvat vatsan, jalkojen ja pään hyvinvointiin. Vatsa on näistä tärkein, sillä sen tulee ottaa ruokaa ja juomaa vastaan koko matkan ajan. Energian imeytyminen on koko suorituksen ja maaliinpääsyn edellytys.

Pää, eli sisu, motivaatio tai tahdonvoima, on se moottori, joka vie maaliin. Luovuttamalla maali jää saavuttamatta. Jalat ovat arka paikka erityisesti juoksuun perustuvissa lajeissa, mutta myös muissa. Jalat joutuvat nin koville, että rakkojen ja hiertymien vaara on suuri. Rakon takia on keskeytetty, ja usein.

Valmistautuminen ultramatkalle
Jalat ovat kovilla etenkin märällä kelillä. Rakkojen syntymistä on vaikea estää alati kastuvissa kengissä.

Nämä kaikki kolme kuitenkin liittyvät tiukasti yhteen. Jos vatsan imeytyminen sakkaa, on se lopun alkua myös jaloille ja päälle. Energiavajeessa aivot käyvät sumeiksi. Tällöin ei enää huolehdi ennaltaehkäisevästi jalkojenkaan kunnosta. Myös keskeyttämiskynnys on alempana, kuin energisenä. Jalkojen vaivat taas ovat omiaan syömään motivaatiota jatkaa matkaa. Ja luonnollisesti pään pettäessä on oikeastaan aivan sama, kuinka hyvässä kunnossa jalat ja vatsa ovat.

Olen kisannut vuosittain 2-3 yli vuorokauden mittaista seikkailukilpailua. Aluksi ongelmani olivat rakot. Vauhtia ei ollut niin paljon, että vatsa olisi oireillut, eikä innostukselta käynyt keskeytys mielessä. Mutta kantapäärakko kiusasi joka ikinen kerta. Etsin ja vaihdoin kenkämerkkejä, ja opettelin niitä tapoja, millä saan jalkojen ihon kestämään hiostavaa keliä, sekä märkiä sukkia, vedessä kahlaamista ja hiekassa juoksemista. Alamäet ovat edelleen pahimpia. Mutta työ kannatti, sillä rakoista en ole kärsinyt enää vuosiin.

Päätäkin on testattu. Eteen on tullut mitä ihmeellisimpiä tilanteita ultramatkoilla. Olemme rikkoneet varusteita, meloja ja pyöriä. Joukkue on tehnyt tuntien pummeja. Kerran tunnin unet venyivät kolmen tunnin mittaisiksi, kun kello ei herättänyt. Olen oksentanut tuntikausia, ja tärissyt horkassa. Yhden kerran on tultu 50 kilometrin maastopyöräily siten, että yhdeltä joukkueen jäseneltä puuttuivat polkimet. Näihin ei ole keskeytetty, mutta keskeytettyki on. Ja se on synkkää.

Kokemusta on siis karttunut sekä hyvässä että pahassa. Vaikka oppirahojakin on maksettu, on kokemusten karttuminen tuonut varmuutta. Nyt kun tietää, mikä auttaa, ja miten asioihin kannattaa suhtautua, luottaa selviävänsä. Ehkä sinä pääset vähemmällä, kun poimit tästä talteen vinkit ultramatkalle.

Miten estää rakot? – Seikkailukisoihin, polkujuoksuihin ja ultramatkalle valmistautuminen osa 1

Miten estää vatsavaivat? – Seikkailukisoihin, polkujuoksuihin ja ultramatkalle valmistautuminen osa 2

Miten pää kestää ultramatkalla? – Seikkailukisoihin, polkujuoksuihin ja ultramatkoille valmistautuminen osa 3

Oletko lähtemässä ultramatkalle? Minkä osa-alueen koet ennakkoon itsellesi haastavimmaksi?

Jaa postausta eteenpäin!

Yksi kommentti “Miten pääset ultramatkan läpi ongelmitta? Vinkit polku-ultralle ja seikkailukisoihin

Vastaa