Nämä jokainen maastopyöräilijä tarvitsee

Nämä jokainen maastopyöräilijä tarvitsee

Ovatko pehmustetut, ne oikeat pyöräilyhousut sinulle varusteena tutut? Jos takapuolesi on ollu hellänä pyöräilyn päätteksi, olisit varmasti hyötynyt pehmustetuista pyöräilyhousuista.

Ne ovat simppelinä varusteena todella tarpeelliset maastopyöräilijälle ja pyöräillen lenkkeilevälle. Minä vaikka juoksen mielummin pyöräilyhousuilla, kuin pyöräilen juoksuhousuilla. Niin paljon mukavuutta maastopyöräilyyn pehmustetut pyöräilyhousut tuovat.

Pyöräilyhousuissa on kuitenkin eroja. Huonoista ei tule kuin paha mieli ja hankaumia ihoon. Nostankin tässä postauksessa esille muutamia niksejä hyvin pyöräilyhousujen valitsemiseksi.

Pehmustetut pyöräilyhousut – tärkein lajivaate maastopyöräilyyn

Olen seisonut maastopyöräkisan jälkeen suihkussa ja itkenyt kivusta. Hankautunut iho pistää parkumaan, kun siihen osuu vesi. En ajatellut aiemmin tämän johtuvat pyöräilyhousuista. Olin aina käyttänyt pehmustettuja pyöräilyhousuja, ja joskus vain kävi niin, että hankaumia syntyi. Myöhemmin tajusin, että käytin aiemmin laadultaan huonoja ja minulle liian isoja pyöräilyhousuja.

Pehmustetut pyöräilyhousut lisäävät huomattavasti ajomukavuutta. Ne helpottavat välittömästi takapuoleen kohdistuvaa painetta. Erityisesti pidempään ajaessa voi satulassa istuminen alkaa sattumaan. Tämä vie luonnollisesti ajonautinnon tiehensä.

Se voi myös aiheuttaa muita ongelmia. Kivun vuoksi ajoasentoa voi korjata huonompaan suuntaan. Vino tai takakenoinen ajoasento aiheuttaa seuraavaksi kipua jo alaselkään. Koko pyöräilyharrastus ja lenkkeily voi sammua epämukavaan ja suorastaan kivuliaaseen oloon. Mitä pidempään ajetaan, sitä tärkeämmäksi nostaisin hyvien, pehmustettujen pyöräilyhousujen käytön.

Pehmustettujen pyöräilyhousujen erot syntyvät pitkälti mitoituksesta ja materiaaleista. Pyöräilyhousut eivät saisi painaa mistään. Niiden pitäisi olla erittäin hyvin istuvat, etenkin haaroista.

Lue lisää: Mitä mukaan maastopyörälenkille?

Alhaalla roikkuva pehmuste kielii liian isoista housuista. Tällöin pehmuste jää helposti myyttyyn ja hiertää. Liian isot housut myös tarttuvat todella ikävästi satulan nokkaan. Mikään ei ole ärsyttävämpää, kuin se, että liian löysät housut tarttuvat satulan nokkaan joka kerta, kun steppailet satulaan ja takaisin tai poljet putkelta. Sinulle sopiva koko ja mitoitus löytyy parhaiten kokeilemalla.

Mitoituksesta ja muotoilusta kertovat myös saumat. Vähillä saumoilla, eli vähillä kappaleilla kootut shortsit eivät istu ainakaan muodokkaalla naisella hyvin. Usein pyöräilyhousuissa on hyvän istuvuuden vuoksi saumat myös edessä.

Pyöräilyhousujen alle ei kannata pukea alushousuja. Ne hiertävät varmasti. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että pyöräilyhousujen pehmuste on hyvää materiaalia. Pehmusteen pitää kestää hankausta ja pesua. Tässäkin tapauksessa siis laatu tuo myös kestävyyttä: hyvät ja laadukkaat pyöräilyhousut kestävät käytössä pidempään.

Huonoista materiaaleista valmistetuissa pyöräilyshortseissa alkaa pehmuste rispaantumaan, kuminauhat lahkeensuissa löystymään, ja viimein koko housujen materiaali muuttuu ohueksi ja löysäksi. Tällöin housut eivät pidä enää ryhtiään, ja ne on todellakin aika vaihtaa uusiin jo hygieniasyistä.

Vinkit pehmustettujen pyöräilyhousujen ostoon

Pehmustettuja pyöräilyhousuja on todella monenlaisia. Tässä muutama vinkki, mitkä asiat voi käydä läpi pehmustettuja pyöräilyhousuja ostaessa. Tämäkin varuste kannattaa ostaa laatu edellä. Mielummin yhdet hyvät pyöräilyhousut, kuin kahdet huonot.

Pehmustetut pyöräilyhousut istuvat päällä hyvin. Tässä suosikkimallini, missä pehmuste on pehmeydeltään 140.

Sopiva mitoitus ja malli

Hyvissä pyöräilyshortseissa on pidennetty takaosa ja napakka vyötärö. Pyöräillessä asento on todella kumara. Mikäli selkäosaa ei ole pidennetty tarpeeksi, paljastuu selkä. Sanomattakin lienee selvää, kuinka ikävää on ajella selkä paljaana.

Sama efekti käy myös, jos vyötärökuminauha on liian löysä. Tällöin vyötärö valuu ajaessa alas pitkin selkää. Housujen kiskominen ylös on aina ikävää. Erityisen ikävää se on pyöräillessä.

Vyötärön lisäksi shortsien kokonaisuudessan tulee istua hyvin. Liian löysät höusut jäävät myttyyn ja hankaavat. Ne eivät myöskään pysy paikoillaan päällä, vaan valuvat ikävästi vähän joka kohadasta. Lahkeen suissa tulee ehdottomasti olla kuminauhat, joissa on silikoninen sisäpinta. Tämä pitää lahkeita paikallaan Muuten ne nousevat ylös ja myyttyyn reisien yläosaan. Tällöin ne hankaavat satulaa vasten, ja pian ovat reiden sisäosat verillä.

Pehmuste – oikean kokoinen ja paksuinen

Laadukkailla pyöräilyhousumerkeillä voi valita erilaisen säämiskän paksuuden. Paksu säämiskä pehmentää parhaiten. Sen täytyy kuitenkin olla juuri oikean kokoinen, jotta se ei jää ikäväksi vaipaksi.

Pitkillä matkoilla suosin paksua säämiskää, mutta se myös helpommin hiostaa. Esimerkiksi seikkailukisoissa joutuu välillä juoksemaan pyöräilyhousuissa. Tällöin en valitse paksua säämiskää, vaan ennemmin ohuen, tai ihan triathlonhousut, missä säämiskä on hyvin ohut.

Lue lisää: TOP 4 maastopyöräily vaelluskohteet Lapissa >>>

Mikäli housuihin on merkitty pehmusteen paksuus (density) voi se olla esimerkiksi jotakin 40 ja 140 väliltä. 40 on ohut, lähes huomaamton, usein triathlon housuissa käytettävä paksuus. 140 on todella muhkea ja pehmeä säämiskä pyöräilyhousuissa. Laadukkaissa paksuimmissa housuissa säämiskä ei ole tasainen lätty, vaan siinä on paksummat kohdat nimenomaan istuinkyhmyjen kohdalla.

Siksipä pehmusteen tulee olla juuri sinulle sopivankokoinen. Jotta se pehmentää, pitäisi sen tulla istuinkyhmyjen alle. Huonossa mitoituksessa istuinkymyt, eli se alue, missä paino lepää, sattuu esimerkiksi säämiskän reunojen tai saumojen kohdalle.

Pehmustettuja pyöräilyhousuja löytyy moneen lähtöön

Pehmustettuja pyöräilyhousuja löytyy shortseina, puolipitkinä ja pitkälahkeisina. Niitä löytyy myös henkseleillä. Henkseleiden tarkoitus on juurikin estää edellä kuvattua housujen vyötärön valumista alas.

Eivätkä pehmustetut pyöräilyhousut todellakaan tarkoita pelkästää tiukkoja ”kilpapyöräily” shortseja. Pehmustettuina löytyy myös löysempiä ajohousuja monessa mitassa. Ahkera pyöräilijä hankkinee itselleen sopivia erilaisia housuja eri käyttötarkoituksiin useampiakin. Tämä ei ole kuitenkaan välttämätöntä.

Pyrin välttämään yhdistelmää, missä liukkaasta materiaalista olevien pyöräilyhousujen päälle puetaan trikoot. Kylmällä ilmalla tähän tulee suuri houkutus, ja välillä itsekin tulee näin tehtyä. Tämä on kuitenkin vähän epäkäytännöllinen yhdistelmä. Päällimmäiset trikoot eivät yleensä pysy paikoillaan, koska vastakkain on kaksi liukasta kangasta.

Tähän on ratkaisuna pehmustetut pyöräily alushousut. Ne on helppo pukea omien housujen alle. Esimerkiksi jos pitää mieluiten löysempiä ajohousuja. Näissä alushousissa ei ole aivan niin pehmeä pehmusten, mutta usein ihan kelpo.

Täältä voit katsoa tarkemmin, millaiset ovat pyöräilyalushousut >>>

Suomen monipuolisiin kesäkeleihin voi hankkia eri mittaisia housuja, mutta ei välttämättä tarvitse. Kun on löytänyt sopivat pyöräilysortsit, niitä on helppo täydentää eri mittaisilla ”lahkeilla”.

Irtolahkeilla saa kätevästi muutettu shortsit capri-mittaisiksi, tai pitkälahkeisiksi. Oikean kokoisina nämä toimivat hyvin. Irtolahkeet kulkevat myös kevyesti mukana. Usein 100 tunnin seikkailukisoissa pyöräilyosuus voi kestää päivän helteestä läpi yön kylmyyden. Minulla on tällöin mukana irtolahkeet, jotka puen yöksi. Suosittelen kokeilemaan!

Hyvä pyöräilyhousut maastopyöräilyyn
Välillä käytän caprimittaisia pyöräilyhousuja viilemämmillä keleillä. Ohuina ne suojaavat myös auringolta.

Minulla pyöräilyvaatteet ovat olleen jo useamman vuoden Malojalta. Nimenomaan suurin syy Malojan tuotteisiin päätymiseen olivat juuri pyöräilyvaatteet ja erityisesti todella laadukkaa pyöräilyhousut. Maloja on panostanut selvästi pehmustettuihin pyöräilyhousuihin, ja ne sopivat mitoitukseltaan minulle hyvin.

Eikä minun ei ole tarvinut tuskailla hiertymien tai kivun kanssa nyt pariin kolmeen vuoteen. Toki lajin luonteeseen kuuluu myös rasvaus, mutta rasvauskaan ei riitä, mikäli housut eivät ole sinulle hyvät. Seikkailukisoissa on ikävä tilanne, jos ensimmäisellä pyöräetapilla saa hankaumia ihoon ja edessä olisi vielä parikin yli sadan kilometrin pyöräilyä. Pelkkä ajatuskin tuskastuttaa!

Jaa vinkit pehmustettujen pyöräilyhousujen valintaan myös kaverillesi!

5 vastausta artikkeliin “Nämä jokainen maastopyöräilijä tarvitsee

Vastaa