Millainen on multisport ja seikkailu-urheilu harjoitus? Viisi avainharjoitusta aloittelevalle multisporttaajalle

Millainen on multisport ja seikkailu-urheilu harjoitus?  Viisi avainharjoitusta aloittelevalle multisporttaajalle
multisport ja seikkailu-urheilu harjoittelu

Millainen on hyvä multisport ja seikkailu-urheilu harjoitus? Valmistaudutko multisport tai seikkailu-urheilu tapahtumaan? Kerron tässä artikkelissa viisi multisport ja seikkailu-urheilu harjoitusta.

Näillä harjoitusvinkeillä valmistaudut vaikkapa ensimmäiseen multisport-tapahtuman.

Miten harjoitella multisport -tapahtumaan?

Seikkailu-urheilu ja multisport voivat kuulosta äkkiseltään monimutkaisilta kokonaisuuksilta. Laji sisältää maastopyöräilyä, suunnistusta, juoksua ja melontaa. Nämä ovat keskenään hyvin erilaisia lajeja. Miten multisporttia voi harjoitella? Kuinka paljon, tai missä järjestyksessä eri lajeja harjoitellaan?

Lue lisää: Tiedätkö mitä ovat multisport ja seikkailu-urheilu? >>>

Multisport ja seikkailu-urheilu vaativat yksinkertaisuudessaan kestävyyskuntoa ja kunkin osalajin taitamista. kokonaisuus on oma lajinsa. Harjoittelu multisport ja seikkailu-urheiluun ei ole kuitenkaan monimutkaista tai vaikeaa. Hyvin yksinkertaisilla harjoituksilla saa kehitettyä itselle hyvän perustan esimerkiksi multisport tapahtumiin osallistuakseen.

Multisport ja seikkailu-urheilu harjoitus? Viisi vinkkiä aloittelijalle

Pääpiirteissään kokeneemman ja aloittelevan multisporttaajan harjoitteet ovat samanlaisia. Kokeneempi kestävyysurheilija tietää paremmin ovat kehityksen kohteensa ja osaa ottaa ne huomioon harjoittelussaan.

Aloittelevalla kuntoilijalle on usein tärkeintä lajitaitojen opettelu, sekä niin kutsutun ”pohjan”, eli peruskestävyyden rakentaminen. Jos olet osallistumassa ensimäistä kertaa multisport-tapahtumaan, voit kokeilla vaikka kaikki seuraavat viisi harjoitusta läpi.

1. Yhdistelmäharjoitus – tärkeä multisport ja seikkailu-urheilu harjoitus

Multisportille ja seikkailu-urheilulle on keskeistä lajin vaihtuminen useaankin otteeseen. Lajit voivat vaihtua missä järjestyksessä vain. Pyöräily syö tehokkaasti juoksusta kimmoisuutta. Melonnan jäykistämät jalat voivat olla melkoisen tuskalliset juoksussa ja jopa pyöräilyssä. Kehoa voi kuitenkin totuttaa lajinvaihtoon harjoittelemalla eri lajeja peräkkäin.

multisport ja seikkailu-urheilu harjoitus
Matkalla juosten melomaan. Mukana kaikki tarvittava repussa ja kädessä vielä mela.

Pyöräily + suunnistus + pyöräily – yhdistelmäharjoitus onnistuu helposti iltarasteilla. Pyöräillen iltarasteille, seuraavaksi reipas suunnistus ja pyöräillen kotiin. Koossa on hyvä, todella lajinomainen multisport harjoitus. Kätevää on myös sopia kaverin kanssa polkujuoksutreffit mukavan pyörämatkan päähän.

Lue lisää: Miten multisport auttaa polkujuoksijaa kehittymään? >>>

Melonnan voi yhdistää myös muihin lajeihin. Esimerkiksi juosten tai pyöräillen melontavajalle, minkä jälkeen melontaa ja paluumatka jälleen jalan kotiin. Yksinkertaisimmillaan voi käydä vain kotona vaihtamassa juoksu- ja pyörälenkin välillä varusteet.

Yhditelmäharjoitukset opettavat kehoa vaihtamaan lajia, mutta niillä on myös toinen tehtävä. Tämä tyypillinen multisport harjoitus antaa kokemusta myös varusteiden vaihdoista, varusteiden pakkaamisesta ja valitsemisesta. Tärkeää on myös oppia kantamaan reppua, ja kuljettamaan mukana pyöräilyssä esimerkiksi juoksukenkiä.

2. Pitkä, mutta rauhallinen seikkailu-urheilu harjoitus

seikkailu-urheilu harjoittelu
Koko päivän kestävän pitkän lenkin lomassa ehtii vaikka kahville tankkaamaan lisää energiaa.

Pitkät harjoitukset voivat olla hyvinkin pitkiä, jopa koko päivän kestäviä lenkkejä. Tällöin ne ovat kuitenkin teholtaan helppoja. Ylipitkiä harjoituksia ei ole tarkoituksenmukaista tehdä usein.

Ennen ensimmäistä multisport-tapahtumaa olisi kuitenkin hyvä käydä kestoltaan lähes tapahtuman mittainen lenkki, mutta rauhalliseen tahtiin. Eli kyseessä on pitkä seikkailu-urheilu harjoitus.

Pyöräilyllä on helpoin aloittaa pitkät lenkit. Juoksuun verrattuna pyöräilystä palautuu nopeammin, eikä rasitus jaloille ole niin suuri. Pitkällä lenkillä on tarkoitus myös kokeilla juomia, energiavalmisteita ja varusteita. Mukaan kannattaa ottaa kunnolla energiaa, jotta lenkistä palautuu hyvin.

3. Melontaharjoittelu hyödyttää eniten

Melonta on harvalla lajivalikoimassa se vahvin laji. Jos et ole koskaan kokeillut melontaa, kannattaa se ehdottomasti tehdä. Tosiasiassa melonnan parantaminen on loppujen lopuksi kaikista lajeista helpointa. Omaan tasoon nähden jo yhdellä tai kahdella kerralla saa huomattavan parannuksen aikaiseksi. Myös muiden osallistujien tasoon nähden melonnassa pärjääminen vaatii vähiten työtä. Siksi tämä on tehokas multisport ja seikkailu-urheilu harjoitus.

Kilpailuissa melonta voi olla kanootilla tai kajakilla. Näillä melominen on erilaista. Eli mikäli on tiedossa, mihin tapahtumaan tähtäät, kannattaa harjoitella juuri sitä lajia. Molemmat hyödyttävät kyllä toisiaan. Mikään melontaharjoittelu ei mene hukkaan.

Melontaharjoittelu voi olla näin leppoisaa. Kuva Äkäasjoelta Ylläkseltä.

4. Yhteisharjoitus – ota joukkukaveri mukaan tai etsi porukka netistä

Multisport on joukkuelaji. Yhteinen harjoittelu joukkueen kanssa on tärkeää. Toisaalta ylipäänsä seurassa harjoittelu antaa paljon. Yhdessä harjoittelu vain on mukavampaa. Se myös antaa kuvaa siitä, millä tasolla oma kunto on. Sovi kaverin kanssa treenitreffit, tai etsi mukava lenkkiporukka vaikka facebookin ryhmistä.

multisport ja seikkailu-urheilu harjoittelu
Yhteislenkillä ei tarvita edes yhteistä kieltä. Kuva viime maaliskuulta Portugalin Sesimbrasta polkujuoksun yhteislenkiltä. Löysin ilmoituksen Facebookista ja liityin mukaan.

5. Uinti – oletko oikeasti uimataitoinen?

Uintia ei tarvitse harjoitella tavalliseen multisport-tapahtumaan sen vuoksi, että tulisit siinä nopeammaksi. Uinnilla ei varsinaisesti ratkaista mitään ei varsinkaan kuntosarjan, eikä edes kisasarjan reiteillä.

Tässä Summer Challenge multisport-tapahtumassa vuonna 2015 laskeuduttiin sillalta veteen, ja siitä uitiin rantaan. Kuva Liisa Paakkanen.

Pohjoismaisen uimataitomääritelmän mukaan uimataitoinen on henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään uudelleen pinnalle ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään, on uimataitoinen.

Suomen uimaopetus ja hengenpelastusliitto ry

Kyse on turvallisuudesta. Ennen jokaista multisport-tapahtumaan osallistuja täyttää niin kutsutun vastuuvapautuslomakkeen. Siinä hän muun muassa vakuuttaa, että on uimataitoinen. Suurin osa aikuisista ajattelee olevansa uimataitoisia, mutta tosiasiassa näin ei ole. Uimataito ei ole välttämättä riittävällä tasolla, vaikka pulikoitkin mökkirannassa sujuvasti.

Jopa kolmasosa aikuisista ei osaa uida. >>>

Uimataidon määritelmä konkretisoituu hyvin multisportissa. Melonnassa, uimapatjailussa tai missä vain pienessäkin vesistön ylityksessä voi joutua uimaan. Uinti tapahtuu usein yllättäen, vaatteet päällä, kengät jalassa ja mahdollisesti reppu selässä. Usein vesi on kylmää. Toki Suomessa kilpailuissa käytetään pääsääntöisesti kellunta- tai pelastusliivejä aina vedessä ollessa. Mutta jos et ole uinut aikoihin, on hyvä käydä verestämässä taitoja vedessä.

+ Työmatkaliikunta – hyvä multisport ja seikkailu-urheilu harjoitus myös

Kaikki liikunta lasketaan peruskestävyyttä harjoittaessa. Tee työmatkasta lenkki ja kulje se säännöllisesti pyörällä tai juosten. Kuntoiluaikaa kertyy huomaamatta. Ja säännöllisesti tehtynä tämä lasketaan kyllä seikkailu-urheilu harjoitukseksi.

Joko sinulla on kaveri ensi kesän tapahtumiin? Kauden multisport- ja seikkailu-urheilu tapahtumakalenteri löytyy täältä. >>>

Viisi vinkkiä ja multisport harjoitusta – jaa nämä myös kaverillesi!

2 vastausta artikkeliin “Millainen on multisport ja seikkailu-urheilu harjoitus? Viisi avainharjoitusta aloittelevalle multisporttaajalle

Vastaa